Van der Valk - 17 maart 2025

Voordracht door Johan Van de Velde - Verslag Patrick, foto's Mieke.

Het verkeersreglement, wat weten we (niet)?

Onze gastspreker, dhr Johan Van De Velde, was tot 1 maart dit jaar Hoofdinspecteur bij de verkeerspolitie, waar hij dertig jaar deel van uit maakte. Hij weet waarover hij praat, maar moet willens, nillens maandelijks de wegcode inkijken om a jour te blijven.

Het huidige verkeersreglement dateert grotendeels van 01/12/75 en is gewijzigd in 03/06/24 om uit te rollen in 2026. Zoals verwacht bij wetwijzigingen is er ook hier oppositie. Op de rol zijn reeds 300 amendementen ingeschreven. De nieuwe wegcode komt er niet voor 2027.

Moet dat nu?

Midden de jaren 60 bleken er per dag 3 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren in België. Aldus, toen Minister van Verkeer Bertrand. In 2023 waren dat er 483, 7% minder dan 2022, en 2024 zet die dalende trend verder. Jammer genoeg blijft dit schommelen rond de 400 dodelijke slachtoffers. Toch een verbetering, rekening houdend met de enorm gestegen verkeersintensiteit tussen de sixties en nu. België telt ruw geschat 11,8 miljoen inwoners en er zijn 8 miljoen ingeschreven voertuigen, dat is niet minnetjes. Elk jaar komen er 150 000 voertuigen bij. Waar stopt het?

Als weggebruiker sakkeren we veelvuldig op die reglementering die ons beknot in onze vrijheid om ons te verplaatsen zoals wij dat zouden willen. Het introductiefilmpje gaf een indruk in wat die vrijheid kan resulteren. Waarschijnlijk wel meer dan 3 doden per dag.

Willen we nog de baan op, dan moeten we ons aan afspraken houden die opgelegd worden door, in orde van gezag autoriteit, politie, lichten, bordmarkeringen en verkeersreglement.

De kennis over dat laatste vertoont bij ons nogal wat hiaten en we weten dat, maar geven het niet graag toe.  Op de vragen van dhr Van De Velde werd met onderliggende aarzeling geantwoord want je weet maar nooit dat het gewijzigd is bij vroeger en met vroeger bedoelen wij senioren, 50 jaar geleden. En niet alleen wordt er voortdurend gesleuteld aan de wegcode om de steeds toenemende verkeersdrukte in veilige banen te leiden, maar het wordt steeds complexer. Vroeger was een fiets een fiets, niemand die daar bijkomende vragen bij stelde. Zorg dat je licht brandt en  je remmen werken,  en in het verre verleden, je taks plaatje er aan hing.

Nu fietsen we op een wegfiets, een racefiets, een speed pedelec,  e-bike, step, segway en andere elektrische voertuigen  waarvoor elk een aangepaste  reglementering wordt gemaakt wat betreft uitrusting, verkeersborden en wegcode. Heb je een racefiets met een spatbord dan moeten er reflectoren op.

Een speed pedelec is een voertuig, geen A of B bromfiets, maar een P. In de fietsstraat is hij een fietser. Binnen de bebouwde kom rijdt hij op de rijweg (45km/u). Buiten de bebouwde kom op het fietspad(40km/u). Een step zonder aandrijving is een voetganger, een met aandrijving een fiets.

En is het wel een verplicht fietspad? Want een suggestiefietspad is geen beschermd fietspad, vrij van motorvoertuigen. Verkeerde interpretatie van veiligheid dus, net zoals bij oversteekplaatsen voor fietsers. Onze eigen overtuiging is soms het grootste gevaar.

Toch is niet alles wat het verkeersreglement voorschrijft eenduidig en logisch onderbouwd.

 

Het bord plaatselijk verkeer laat toe dat fietsers doorrijden.

Voor fietsers in groep en voetgangers op de rijbaan zijn er specifieke regels, die voor ons niet vanzelfsprekend zijn. Iemand met een bromfiets aan de hand is een voetganger en iemand met een motorfiets aan de hand is een bestuurder.  

Wet en rechtspraak zijn archaïsche constructies, het is telkens bijbenen met de maatschappelijke  veranderingen. Upgraden noemen ze dat.

We moeten of willen voortdurend bereikbaar zijn, ook in de wagen.

Ok zegt de wet, als het handenvrij is en de device in een houder steekt. Niet naast je, in de koffer ligt of wat dan ook, in een houder, dan mag je converseren. Zit die in de houder, mag je er zelfs op tappen. Is dat dan handenvrij? Wat als je een radiopost zoekt in een oudere auto zonder stuurbediening? Ze noemen dat de letter en de geest van de wet.

Of de subtiele verschillen die er zijn, maar verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Zo is een rondpunt geen rotonde en een rotonde geen rondpunt. Zeker bij een aanrijding.

Word je deelnemer in het verkeer, kan vooraf informeren zijn nut hebben om ongevallen te vermijden. Dhr Van De Velde bood de gelegenheid het boek “Opfrissing van de Wegcode” te kopen voor 39 €, zonder veel succes evenwel.

Ben je  getuige van een ongeval  en er is een interventie van de hulpdiensten nodig draai het nummer 112 om volgende redenen;

Het is een nr dat in gans Europa wordt gebruikt.

Indien je locatie actief is op je device word je gelokaliseerd door de Dispatch.

Je vindt er andere noodnummers.

Persoonlijk info over je medische toestand kan opgeslagen worden.

Niet alles wat aan bod kwam deze namiddag kan in het verslag vermeld worden. Voor de aanwezigen kan de voordracht van dhr Johan Van De Velde een aanzet zijn om beter voorbereid de weg op te gaan. Wat ook zijn bedoeling is. Is er maar één slachtoffer minder, dan is zijn namiddag geslaagd.

Zijn tevredenheid over de namiddag bleek ook over de behoorlijke opkomst, waaronder een aantal mensen uit Oost-Vlaanderen. Aanschuiven bij de broodjesmaaltijd moest hij verzaken want het was behoorlijk laat geworden. Wat niet gold voor de senioren die het nog wat later maakten. Hoeveel van ons hebben er dan thuis nog tijd genomen om met de gordijnen dicht de 112 app te installeren met gestrekte arm?

 

Tot de volgende keer

Mieke en Ginette