Van der Valk - 27 maart  2023

"Een waardig levenseinde" voordracht  door Wim Distelmans

Verslag Patrick, foto's Mieke.

 

Wim Distelmans is geen sneltrein wanneer hij het woord neemt, maar het is een garantie dat hij niet ontspoort over een onderwerp dat weinig voorkomt, maar sinds de eeuwwisseling de geesten en gemoederen blijft beroeren. In de euthanasieproblematiek was en is het kleine België een voorbeeld wat betreft wetgeving hieromtrent en dit op wereldvlak.

Alhoewel die wetgeving er is,  blijft de uitvoering van euthanasie ook in België nog in een sfeer van subjectieve interpretatie hangen. Zowel bij voor - als tegenstanders.

Dokter Distelmans wil in zijn uitleg de nuchterheid over euthanasie behouden. Hij praat zakelijk, maar een kwinkslag is nooit veraf.  Hij is dokter en professor, maar geen academicus in zijn betoog. Wat de zaal toelaat op adem te komen in een voordracht van twee uur.

 

Een zaal die met ruim vijftigtal aandachtige luisteraars  was gevuld.  Waarvan zestien geïnteresseerden die buiten West-Vlaanderen wonen.

 

Dhr Distelmans wil los van elk waardeoordeel, de zaal meegeven dat euthanasie ten onrechte een pejoratieve weerklank heeft en er  met de nodige nuance naar 5 andere vormen van levenseinde mag gekeken worden. Overlijdens die er zijn door een menselijke beslissing.

Ondanks dat de resultante van deze beslissingen dezelfde is als bij euthanasie worden ze maatschappelijk niet in vraag gesteld. Wekken ze geen weerstand op. Waarom dan wel bij euthanasie? Volgens dokter Distelmans komt het in de medische wereld en in de omgeving van de betrokken persoon niet lekker binnen wanneer die zelf beslist over zijn levenseinde.

 

Terzijde, er is een wet over de rechten van de patiënt. Moeilijk te verteren door medici.

Ook in de wetgeving staat het begrip vrije wil centraal. Hoe men die vrije wil uit wordt dan nogmaals aan een aantal voorwaarden onderworpen.  Over één nacht ijs is men niet gegaan en er gebeuren aanpassingen, wat toch duidt op een evolutie in de meningen hierover.

Kan je alle heisa voorkomen met een wilsbeschikking? Ja, maar…

In de boeken van Dhr Distelmans komen al die thema’s aan bod. Interessante boeken voor en over  het (eeuwig) slapengaan.

 

Wie geen fervente lezer is kan terecht op het platform van Levens Einde Informatie Forum.

Ben je geen digitaal dier, er is een LEIF brochure die gratis te verkrijgen is bij de apotheker of daar kan besteld worden. 

Er bestaat een LEIF kaart die info vermeldt hoe hulpdiensten bij jou moeten optreden in noodsituaties, niet vreemd onder de aanwezigen, en er zijn contactpunten, info over hoe je een laatste wilsbeschikking opstelt…

 

 

Allemaal initiatieven om een ruim publiek te bereiken. Hiermee besloot Dhr Distelmans zijn uiteenzetting waarop uit de zaal weinig vragen kwamen, maar het liever persoonlijk vroegen. Het overgrote deel van het publiek vond het wel voldoende duidelijk gebracht om te kunnen volgen.

Het napraten, onmisbaar voor mensen die jaren samengewerkt hebben en elkaar nog sporadisch zien. Als dit nog met een natje en een droogje is, is dit nog zo aangenaam.

Onze nieuwe bezoekers waren al gecharmeerd door de ontvangst. Hopelijk zien we ze nog terug.

 

Graag nog even meegeven dat er in Loppem op 6 en 7 mei een tentoonstelling is van Nicole Vanthournout.

Een kunstenares onder onze senioren die regelmatig tentoonstelt.

Warm aanbevolen om er een bezoekje te brengen.

 

Zijn er nog kunstenaars of kunstenaressen onder de senioren die soms exposeren, laat het ons gerust weten. We maken voor hen een mooie webpagina aan onder "Artistiek".

Tot een volgende bijeenkomst

Mieke en Ginette